Budownictwo i architektura : Konkurs na Galileum w Solingen / René van Zuuk Architekten

Dzięki uprzejmości René van Zuuk Architekten Regionalna Organizacja Dziedzictwa Przemysłowego w Solingen, Niemcy, wezwała do przeprowadzenia konkursu na rekonstrukcję lokalnej obserwacji za pomocą starego sferycznego pojemnika na gaz, aby sprostać silnemu przemysłowemu charakterowi i historycznemu kontekstowi kontenera i lokalnej architektury.
Poniższy projekt to wpis od René van Zuuk Architekten.
Więcej o tym projekcie po przerwie.
Miejsce to znajduje się na skraju dzielnicy mieszkaniowej w pobliżu linii kolejowej, z której widać stalową iglicę starego pojemnika na gaz.
Przy średnicy 26 metrów kontener ma ramę z jedenastoma kolumnami, które opierają się na betonowych fundamentach o wysokości 3 metrów.
Oryginalny projekt jest pragmatyczny w swoim podejściu.
Sferę zastosowano jako najbardziej wydajny model o największej powierzchni dostępnej do działania przy najniższym koszcie.
Schody zostały zbudowane z taką samą funkcjonalnością jak reszta budynku i wynika z tego, że aby wykorzystać istniejącą konstrukcję sferyczną, trzeba było podejść do nowego projektu z takim samym rygorem.
Dzięki uprzejmości René van Zuuk Architekten Propozycja obejmie istniejącą strukturę z wejściem do zaplecza, hol wejściowy dla 80 osób, przestrzeń wystawienniczą z planetarium i obserwatorium na półkuli.
Podstawa kuli jest wycięta, aby zapewnić otwór w fundamencie, który zapewnia przestrzeń dla przedpokoju.
Pokoje prezentacyjne, biura i udogodnienia ogólne znajdują się na tym samym poziomie.
Przestrzenie te otwierają się na patio, które zapewnia światło w innym, chronionym miejscu projektu.
Dzięki uprzejmości René van Zuuk Architekten Krajobraz jest wyrzeźbiony do wysokości ściany fundamentowej, aby uzupełnić profil sferyczny.
Wejście zaczyna się od serii stopni wznoszących się przez pustkę na pierwszym i drugim piętrze są dwie otwarte podłogi wystawowe.
Trzecie piętro zawiera planetarium, a obserwatorium znajduje się na szczycie kuli; tutaj jest drugie cięcie istniejącej struktury, które pozwala obracać teleskop bez przeszkód.
Na szczycie kopuły znajduje się antena z laserem, która służy do skupienia uwagi użytkownika.
Istniejąca konstrukcja została obliczona w celu wsparcia jej funkcji, jednak istnieje dodatkowa struktura exoskeleton, która wspiera strukturę z zewnątrz.
Stalowa rura w środku ma służyć jako szyb windowy, który pomoże wesprzeć nowe zastosowania budynków.
Dzięki uprzejmości René van Zuuk Architekten
[patrz też: deski podłogowe, domki narzędziowe, Deska Podłogowa ]

Powiązane tematy z artykułem: Deska Podłogowa deski podłogowe domki narzędziowe