Budownictwo wczoraj i dzis : Propozycja konkurencji w rejonie Tianjin Port East / ZIP & amp; BDX Studio

Dzięki uprzejmości ZIP & BDX Studio ZIP & BDX Studio udostępniliśmy nam swoją propozycję dotyczącą obszaru Tianjin Port East w Chinach.
Celem ich projektu było podkreślenie i ciągłe wykorzystywanie dwoistości pomiędzy naturą i architekturą, stałe i zmienne, krzywa i kąt.
Odzwierciedla się to w ich wybranej geometrii, ponieważ wyraźnie geometryczna, szalona płyta unosi się nad ziemią, prawie nie łącząc się z nią.
Więcej zdjęć i architektów.
opis po przerwie.
Fale skręcają się i wiążą się z pniem drzewa.
Wydmy kształtowane przez nagły nastrój wiatru.
Były to obrazy w naszym umyśle, kiedy rozpoczynaliśmy ten projekt: rzeźbiarskie, organiczne kształty postawione przed twardymi, jasno określonymi punktami; obrazy sugerowane przez samą lokalizację strony: blisko morza, portu Tianjin i plaży, ale sztucznej plaży.
Dzięki uprzejmości ZIP & BDX Studio Po wejściu do kompleksu perspektywa zmienia się, a architektura nadaje się do natury.
Twarda płyta jest podzielona na środku zielonym pofalowanym pasem.
W lesie wysmukłych kolumn, rozgałęziających się pod nieoczekiwanymi kątami, owalne wieże sięgają ziemi.
Choć różnią się rozmiarem i położeniem, ten sam owalny kształt jest używany w dwóch przeciwstawnych sytuacjach – jako prawdziwie zbudowana wieża lub jako lekka studnia, z jedynie niebem na suficie.
Powtarzanie tego samego kształtu zapewnia również rytm i, wraz z ułożeniem terenu, łączy je w zmienną ścieżkę wzdłuż całej długości witryny.
Mamy tutaj przypadek architektury wektorowej, przestrzeni, która powstaje przez połączenie wielu wektorów, które w tym przypadku są zielonymi dziedzińcami.
Dzięki uprzejmości ZIP & BDX Studio z powietrza obraz zmienia się po raz trzeci; przypominające fale budynki mieszkalne są owinięte wokół owalnych rdzeni, które w przeciwieństwie do nich wyglądają jak niezmienne punkty w naszej metaforze morskiej.
Ze względu na wymagania funkcjonalne geometria jest w większości pozioma i dlatego ma spokojniejszy wygląd; ale użycie tak wielu organicznych kształtów zapewnia niezbędny stopień różnorodności i różne szczegóły dla każdego rogu budynku.
Dzięki uprzejmości ZIP & BDX Studio Funkcjonalnie, arkusz napowietrzny służy do ochrony i łączenia przestrzeni pod nim, przekształcając go w rozległy i częściowo otwarty obszar handlowo-rekreacyjny, a nie tylko centrum handlowe.
Z formalnego punktu widzenia zniesiona zostaje ścisła separacja funkcji; podobne kształty zapewniają płynne przejście między pomieszczeniami handlowymi i mieszkalnymi.
plan strony Połączenie między dwoma działkami jest również funkcjonalne; podczas gdy działka 5 koncentruje się na większości funkcji publicznych, działka 4 ma również parter i pierwsze piętro zawierające funkcje związane zarówno z mieszkaniem publicznym jak i mieszkalnym, takie jak klub wellness, salon kosmetyczny, żłobek.
Koncesja została dokonana na miejscu przez rozbicie naszego budynku na istniejącej ulicy; ale to dało nam możliwość użycia serii łączących się rur, które kontynuują w płaszczyźnie poziomej obraz gałęzi.
W odniesieniu do obszaru Dongjiang budynek został zaprojektowany jako punkt orientacyjny.
W obszarze podzielonym pod względem architektonicznym budynek ten oddziela się samą wielkością, różną skalą i oczywiście swoim charakterystycznym projektem.
[hasła pokrewne: domy w stylu kanadyjskim, płyty gipsowo włóknowe, drzwi przesuwne w ścianie ]

Powiązane tematy z artykułem: domy w stylu kanadyjskim drzwi przesuwne w ścianie płyty gipsowo włóknowe